Pentru Deponenți

Broșura FGDSB

Descarcă broșura Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar și află tot ce trebuie să știi despre protecția depozitelor tale.
Aici găsești informații clare și precise pentru a-ți asigura liniștea financiară.
Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări legate de garantarea depozitelor, ce te vor ajuta să-ți gestionezi banii în mod eficient.

Schema de Garantare

Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDSB) contribuie la stabilitatea sistemului financiar și consolidează încrederea deponenților, asigurând compensarea depozitelor devenite indisponibile. Sunt garantate depozitele în monedă națională și în valută străină deținute de persoane fizice și persoane juridice, atât rezidente cât și nerezidente în limita nivelului de acoperire.

Depozite excluse de la garantare

Următoarele depozite sunt depozite excluse și nu sunt garantate de Fondul de acoperire a depozitelor bancare:

a) fondurile proprii ale instituției membre, deținute de aceasta, sau depozitele unei entități juridice controlate de respectiva instituție membră;

b) depozitele plasate de alte bănci sau alte organizații licențiate ori autorizate de Banca Națională, de Comisia Națională a Pieței Financiare sau, în cazul băncilor străine, de o autoritate străină de supraveghere;

c) depozitele autorităților publice centrale sau locale;

d) depozitele declarate ilicite prin hotărâre judecătorească. Fondul suspendă plata depozitelor persoanelor împotriva cărora s-a intentat o acțiune în instanța de judecată privind legalitatea depozitelor respective până în momentul în care hotărârea judecătorească devine definitivă și irevocabilă;

e) depozitele ce provin din activități legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului, fapt confirmat printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă;

f) depozitele ai căror deținători nu au fost sau nu pot fi identificați la data indisponibilității depozitelor respective;

g) titlurile de creanță, emise de instituția membră, și datoriile care decurg din acceptări proprii și bilete la ordin;

h) depozitele sau alte instrumente care contează pentru capitalul reglementat al instituției membre, conform legislației aplicabile.

Depozite acoperite în limita a 200% din nivelul de acoperire

Următoarele depozite beneficiază de un nivel de acoperire egal cu 200% din nivelul de acoperire, pe o perioadă de până la 3 luni, după ce suma a fost creditată sau de la data la care depozitele respective pot fi transferate legal:

a) depozitele persoanelor fizice ce rezultă din tranzacții imobiliare privind bunuri imobile cu destinație locativă;

b) sume depozitate ca decontări sau compensații ce rezultă în urma divorțului, pensionării, concedierii, dizabilității, decesului; și

c) depozitele persoanelor fizice ce rezultă din plata indemnizațiilor de asigurare sau repararea prejudiciului cauzat prin infracțiune sau condamnare ilegală.

Conturi comune

În cazul conturilor comune, la calcularea sumei depozitului garantat pentru fiecare deponent se ia în considerare partea soldului alocată fiecărui deponent. Cu excepția cazurilor în care este stabilit altfel în contractul de depozit, fiecare deținător cu drepturi depline al contului comun este prezumat că deține o parte egală din soldul acestui cont.

Depozitele plasate în favoarea unei persoane terțe

În cazul depozitelor plasate în beneficiul unei persoane terțe, drepturile de compensare se atribuie persoanei terțe,  cu condiția ca acea persoană să fi fost identificată sau să poată fi identificată până la data de indisponibilitate a depozitului.

Acoperire dublă în cazul fuziunii instituțiilor membre

În cazul fuziunii instituțiilor membre, depozitele deponentului care a deținut depozite în ambele instituții membre sunt garantate separat (acoperire dublă), timp de 3 luni de la finalizarea procesului de fuziune. Procesul de fuziune se consideră finalizat la data înregistrării fuziunii la autoritatea care a efectuat înregistrarea de stat a persoanei juridice absorbante sau care urmează să înregistreze noua persoană juridică.

Nivelul de acoperire

este de 100 000 lei și reprezintă suma maximă garantată de Fondul de acoperire a depozitelor bancare per fiecare deponent și per fiecare instituție membră, indiferent de numărul de depozite deținute de deponentul respectiv, de mărimea și valuta acestor depozite.

Depozitele în valută străină sunt garantate prin compensarea echivalentului acestora în lei moldovenești la cursul oficial stabilit de Banca Națională la data de indisponibilitate a depozitelor respective.

Compensarea depozitelor

Anunț important! FGDSB continuă să compenseze depozitele garantate ale băncilor falimentate în perioada 2012-2015

FGDSB asigură în continuare plata compensațiilor pentru depozitele devenite indisponibile urmare a retragerii licenței de desfășurare a activităților financiare ale B.C. ”Universalbank” S.A. (lichidată), precum și ale băncilor în proces de lichidare: Banca de Economii S.A., B.C. ”Banca Socială” S.A., B.C. ”UNIBANK” S.A. în limita nivelului de acoperire stabilit la data indisponibilității acestor depozite – 6 000 (șase mii) lei.

În conformitate cu legislația Republicii Moldova, depozitele garantate sunt restituite deponenților sau altor persoane autorizate (prin procură, certificat de moștenitor, etc.), cu condiția prezentării unui act de identitate ce conține IDNP-ul. Restituirea se poate face fie în numerar la sediul FGDSB, fie prin transfer în conturile beneficiarilor.

Pentru a ridica suma depozitului garantat deponenții băncilor sus menționate sunt rugați să se adreseze la sediul FGDSB.

Procedura de compensare a depozitelor

În cazul în care depozitele unei bănci devin indisponibile, FGDSB compensează aceste depozite persoanelor fizice și juridice, atât rezidente cât și nerezidente, în limita nivelului de acoperire.

FGDSB începe compensarea depozitelor în cel mult 10 zile de la data indisponibilității depozitelor.
În același timp, FGDSB publică un aviz prin care informează deponenții cu privire la compensarea depozitelor garantate, perioada în care aceasta va avea loc, metoda de plată, locul și numele agentului plătitor, dacă e cazul, precum și toate cerințele și formalitățile necesare pentru obținerea accesului la compensație. Avizul menționat este publicat pe pagina web oficială a FGDSB și distribuit prin orice mijloace pe care FGDSB le consideră necesare pentru a ajunge la un număr cât mai mare de deponenți, inclusiv prin platforme de comunicare socială, posturi de televiziune, de radio și ziare.

Plata depozitelor garantate se efectuează în lei moldovenești. Depozitele în valuta străină sunt compensate prin plata echivalentului lor în lei moldovenești la cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei al leului moldovenesc față de valuta străină respectivă, de la data constatării indisponibilității depozitelor.

Plățile se efectuează integral în limita nivelului de acoperire, în numerar, prin transfer sau prin alte forme de plată, nemijlocit de către FGDSB sau prin intermediul unui agent plătitor. Agent plătitor este o entitate desemnată de FGDSB să compenseze deponenții unei bănci în cazurile în care depozitele acestora devin indisponibile. FGDSB poate selecta una sau mai multe bănci să acționeze în calitate de agent plătitor în procesul de compensare.

Plata depozitelor garantate poate fi efectuată și altor persoane în conformitate cu legislația Republicii Moldova (în baza procurii, certificatului de moștenitor, etc.). Plata depozitelor garantate deschise în favoarea unui copil minor se efectuează către părinții sau tutorii/curatorii acestuia.

FGDSB nu este obligat să compenseze un deponent dacă, timp de 24 de luni până la data de indisponibilitate a depozitului, nu a existat nicio tranzacție legată de acest depozit (cont inactiv) și suma depozitului este mai mică decât costurile administrative pe care FGDSB le-ar suporta în legătură cu compensarea.

Orice depozite garantate nerevendicate rămân la dispoziția deponenților respectivi și pot fi revendicate în orice moment la FGDSB.

Depozitele garantate compensate

De la începutul activității sale și până în prezent FGDSB a compensat depozitele garantate în suma totală de 50 248,5 mii lei, din care:
1. Depozitele garantate ale B.C. „Investprivatbank” S.A. în proces de lichidare în suma totală de 48 091,7 mii lei, transferată în favoarea S.A. „Banca de Economii” în baza art. 2 din Legea nr. 190 din 30.09.2011 privind unele măsuri suplimentare de asigurare a stabilității financiare (24.10.2011);
2. Depozitele garantate ale B.C. „Universalbank” S.A. (lichidată) în suma totală de 2 026,5 mii lei (din 2012 până în prezent);
3. Depozitele garantate ale S.A. „Banca de Economii” în proces de lichidare în suma totală de 36,5 mii lei (din 2015 până în prezent);
4. Depozitele garantate ale B.C. „Banca Socială” S.A. în proces de lichidare în suma totală de 93,8 mii lei (din 2015 până în prezent).
Actualmente, FGDSB compensează depozitele garantate ale 3 bănci în proces de lichidare și a unei bănci lichidate:

B.C. „Universalbank” S.A.
B.C. „Banca Socială” S.A.

„Banca de Economii” S.A.
B.C.„Unibank” S.A.

Informații desfășurate cu privire la procesul de compensare a depozitelor garantate

DENUMIREA BĂNCII ÎN PROCES DE LICHIDARE
DEPONENȚII GARANTAȚI, PERS.
Deponenții care au solicitat compensație, pers.
Valoarea depozitelor garantate, mii lei
Valoarea plăților efectuate, mii lei
 B.C. „Investprivatbank” S.A.
-
-
48 091,7
48 091,7
B.C. „Universalbank” S.A
3 795
600
2 363,7
2 026,5
„Banca de Economii” S.A
26
9
51,1
36,5
 B.C. „Banca Socială” S.A.
21
20
99,8
93,8
 B.C. „Unibank” S.A
7
-
8,7
-
TOTAL
3 849
629
50 615,0
50 248,5

Instituții membre

Orice bancă licențiată de Banca Națională pentru activitatea de atragere a depozitelor devine, în mod obligatoriu, instituție membră a Fondului de acoperire a depozitelor bancare din ziua intrării în vigoare a deciziei privind eliberarea licenței.

Lista instituțiilor membre ale Fondului de acoperire a depozitelor bancare

B. C. „COMERŢBANK” S. A.

Tel: 022-839-839
Adresa: mun.Chişinău, str. Independenţei, 1/1, 2043

B. C. „ENERGBANK” S. A.

Tel: 022-544-377, 022-858-000
Adresa: mun. Chişinău, str. Tighina, 23/3, 2001

B. C. „EuroCreditBank” S. A.

Tel: 022-500-101, 022-500-222
Adresa: mun. Chişinău, str. Ismail 33, 2001

B. C. „EXIMBANK” S. A.

Tel: 022-600-000
Adresa: mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare si Sfînt, 171/1, 2004

B. C. „Moldindconbank” S. A.

Tel: 022-576-782, 022-279-195
Adresa: mun. Chişinău, str.Armenească, 38, 2012

B. C. „MOLDOVA — AGROINDBANK” S. A.

Tel: 022-600-000
Adresa: mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare si Sfînt, 171/1, 2004

B. C. „ProCredit Bank” S. A.

Tel: 022-270-707
Adresa: mun. Chisinău, bd. Ştefan cel Mare si Sfînt, 65 of.901, 2012

"Banca Comercială Română Chişinău" S. A

Tel: 022-852-552
Adresa: mun. Chişinău, str. Puşkin A., 60/2, 2005

B. C. „VICTORIABANK” S. A.

Tel: 030-303-186
Adresa: mun. Chişinău, str.31 August 1989, 141, 2004

"Banca de Finanţe şi Comerţ" S. A.

Tel: 022-269-900
Adresa:mun. Chişinău, str. Puşkin A. 26, 2012

OTP Bank S. A.

Tel: 022-256-456
Adresa: mun. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfînt, 81a, 2012